Ez év októberben is megrendezésre került az Országos Haditorna Verseny Pest vármegyei döntője. Az eseménynek első alkalommal adott otthont a Budapesti Honvéd Sportegyesület Dózsa György úti bázisa. A versenyt Dr. Tarnai Richárd főispán, a Pest Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke nyitotta meg. Főispán úr beszédében kiemelte a fiatalokat megmozgató sportrendezvények fontosságát és említést tett a környezetünkben zajló fegyveres konfliktusok tükrében a honvédelem egyre fontosabb szerepéről.

Az esemény kiemelt célja volt, hogy a diákok a sport eszközeivel közelebb kerüljenek a katonai pályához és a program keretében összemérhessék elméleti és gyakorlati tudásukat, ügyességüket.

A Pest vármegyei fordulón 15 négy fős csapat képviselte magát. Sokrétű megmérettetés várt a fiatalokra, hiszen a versenyszámok között volt honvédelmi totó, lézeres lövészet, kézigránáttal célba dobás, katonai tereptan (távbecslés), fegyveres váltófutás, valamint elsősegélynyújtás és mátrix-futás.

Az időjárásnak is köszönhetően a fizikai versenyszámok során az első izzadtságcseppek gyorsan megjelentek a homlokokon, ami azonban a legkevésbé sem szegte a versenyben résztvevők jó hangulatát. Mindenki megpróbálta a lehető legjobb eredményt elérni, ugyanakkor jó volt látni a versenyzőkön, hogy vigyáznak egymásra, betartják a szabályokat, szem előtt tartva a „fair play” írott és íratlan szabályait. 

A területi fordulót a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium II. számú csapata nyerte, megelőzve a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, valamint a szintén pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium I. számú csapatait, így ők jutottak tovább a 2024 tavaszán megrendezendő országos döntőbe.

A rendezvény zárásaként legjobb lövő és leggyorsabb futó mellett a legjobban küzdő csapat is átvehette a Pest Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnökének különdíját.