Eleget téve jogszabályi kötelezettségének a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság 2023. évi feladattervében foglaltak alapján, szeptember 28-30. között megtartotta a Vasi Védelem 2023. elnevezésű komplex védelmi és biztonsági igazgatási gyakorlatát.

Vámos Zoltán főispán, a területi védelmi bizottság elnöke megnyitójában köszönetet mondott a hivatásos és önkéntes szervezeteknek a 2023. augusztusi árvízi helyzetben nyújtott helytállásért és rendkívüli szolgálattételért.

Az aktív tevékenység első fázisában a riasztási gyakorlat és a munkacsoportok elméleti felkészítése történt meg.

Együttműködve a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, szeptember 30-án, Sorkifaludon hajtották végre a területi rendeltetésű Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport, a Kőszegi Járási Írottkő és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport kötelező minősítő gyakorlatát. Ezen a helyszínen Sorkifalud Települési Mentőcsoportja is gyakorolt.

Ezzel egyidőben Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkikápolna és Sorokpolány települési önkéntes mentőszervezetei saját településükön vettek részt betervezett feladataik végrehajtásában.

A honvédelmi-rendvédelmi-civil együttműködés keretében az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj állománya is gyakorolt Sorkifaludon. A résztvevő, mintegy 300 fő a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi, valamint  árvízi védekezési feladataikat gyakorolták.