A tartalékos rendszer, a hivatásos hadsereg feltöltése a fiatalokon keresztül valósulhat meg, ezért a Magyar Honvédség folytatja az Országos Haditorna Verseny több évtizedes hagyományát és a jövőben törekszik annak fejlesztésére is – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Göcsej Harci Túra és Országos Haditorna Verseny első döntőjén, Zalaszabaron, a Zobori Élmény Parkban, szeptember 14-én. A versenyen tizenegy iskola képviseltette magát negyvenegy diákkal.

„Megtiszteltetés, hogy megnyithatom ezt a rendezvényt. Személyes élmények fűznek Zala vármegyéhez: tizennégytől tizennyolc éves koromig, vagyis pontosan abban a korban, amiben ti is vagytok, Zalaegerszegen nevelkedtem, az akkori Honvéd Kollégiumban. Életre szóló barátságokat kötöttem, meghatározó élmények értek. Zala akkor katonamegye volt, hiszen Lentiben, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is élő alakulata volt a Magyar Honvédségnek. Ma arról beszélünk, hogy Zala vármegye történelmét, hagyományait, katonai tradícióit is felelevenítjük. Tudom, hogy lesz jövője a hadseregnek Zala vármegyében, hiszen arra törekszünk, hogy élő alakulat kerüljön vissza ebbe a nemes, katonai eszmékhez méltó vármegyébe” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes.

A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: „a Magyar Honvédség és a térségbe települt hadiipari vállalkozások kéz a kézben járnak, és azok nem lehetnek sikeresek katonák, szakemberek nélkül”. Az országos haditornáról szólva elmondta, a megmérettetést fizikai-szellemi kihívásnak tartja, amely alkalmas arra, hogy egy életen át tartó barátságok születhessenek. A vezérezredes emlékeztetett: a haditorna versenyek döntője során nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása, és reméli, hogy a résztvevők a sporton keresztül a honvédséget választják hivatásul.

Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye kormánymegbízottja és főispánja – többek között – arról beszélt, hogy a versenyen induló csapatok a felkészülés során bepillantást nyerhetnek a katonai kiképzés egyes fázisaiba is. „Különleges alkalom a mostani, ugyanis hosszú idő után először nem helyben, a Göcsej tájegységben tartjuk meg a túrát, hanem Zala vármegye egy másik meghatározó területén, a Kis-Balaton környezetében. A mai verseny a testi erőpróba mellett szellemi kihívást jelent a diákoknak, mivel a résztvevőknek nem csak a távolságot kell leküzdeniük, hanem különböző feladatokat is meg kell oldaniuk. Ezek a feladatok kapcsolódnak a vármegye hadtörténelméhez, növény- és állatvilágához. Céljuk, hogy játékos formában fejlesszék a résztvevők honvédelmi tudását, figyelmét, logikáját és a csapatmunkát. A harcitúra célkitűzései összhangban vannak a zalai honvéd hagyományokkal és a kormánynak azzal a szándékával, hogy Magyarországon magasabb szintre emelkedjen a honvédelmi képzés” – emelte ki a főispán. Dr. Sifter Rózsa hozzátette: az erős honvédelem alapjait az iskolás korban kezdődő neveléssel érdemes letenni; több iskolában elkezdődött a honvédelem, mint tantárgy próbaoktatása. A honvédelem, a haditechnika iránt érdeklődőknek számtalan továbbtanulási opció és munkalehetőség áll rendelkezésére a Dunántúl délnyugati részén, hangsúlyozta.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: legutóbb az 1991-2001 között zajló délszláv háború idején merült fel a kérdés, hogy szükség van-e hazánkban önálló hadseregre, 2002-ben pedig megszűnt a békeidőben alkalmazott sorozás és sorkatonai szolgálat intézménye. „Ma viszont bebizonyosodott, hogy nem állt meg a történelem egy bizonyos ponton” – tette hozzá.

Az Országos Haditorna Verseny első döntője reggel kilenc órakor rajtolt el és a délutáni órákban ért véget. Tizenegy iskola képviseltette magát a rendezvényen, összesen negyvennégy versenyzőt delegálva a megmérettetésre. A 9-12. évfolyamos fiatalok komplex feladatokat hajtottak végre a Balatontól délnyugatra található festői környezetben: a versenyszámok alapvetően a honvédelemhez kapcsolódó feladatokból álltak, például honvédelmi totóból, kézigránátdobásból, fegyveres váltófutásból, távbecslésből, de voltak az eseménynek otthont adó, Zobori Élménypark által biztosított ügyességi feladatok is. A polgárvédelmi szolgálat is telepített sebesültellátási pontokat, ahol az ügyességüket és tudásukat mérhették össze az iskolások, a rendvédelmi szervek pedig rendvédelmi szituációs lövészállomással készültek. A versenyen fejlett, online táblázatalapú pontozórendszer ellenőrizte a csapatok teljesítményét.

„A mi iskolánkban már több éve folyik a honvéd kadétok oktatása. Három éve a Honvéd Kadét Program kettes szintjén vagyunk, én vagyok az első osztály osztályfőnöke. Az Országos Haditorna Verseny már kiemelt megmérettetés számunkra, hiszen a Honvédelmi Sportszövetség versenyrendszerében amúgy is több kötelező verseny van, mi pedig mindegyiken indulunk. Szerencsére egyre nehezebb a meglévő három osztályból kiválasztani a gyermekeket, hiszen korlátozva van a versenyen indulók létszáma” – közölte Varga Zoltán, a ZSZC Ganz Ábrahám Technikumának szakmai tanára, a Zalaegerszegi Judo SE utánpótlásedzője kérdésünkre. Az oktató, aki egyben tartalékos százados, úgy fogalmazott: az általa vezetett csapat nem csak az iskolaszezon három hetében készült fel a tisztességes versenyre alapozott haditornára, a négyfős csapat a nyáron részt vett honvédelmi táborokban, ahol hasonló feladatokat teljesítettek.

„Mindenképpen szeretnénk folytatni ezt a hagyományt, s a jövőben a továbbfejlesztésére is törekedni kell. A tartalékos rendszer, a hivatásos hadsereg feltöltése a fiatalokon keresztül valósulhat meg. El kell őket érnünk. Itt például Zala vármegyében nehéz helyzetben vagyunk, nincs élő katonai alakulatunk. Ott, ahol vannak, sokkal könnyebb a helyzet, de nekünk ezekre a területekre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, éppen ezért szélesebb körben fogjuk népszerűsíteni a tartalékos rendszert, például jól képzett pedagógusok, a helyi közéletben elismert emberek segítségével” – ezt már dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke mondta el a sportesemény megtekintése során szerzett tapasztalatait összegezve.

A Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság támogatásával idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Göcsej Harci Túrát, amely az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjeként funkcionált.

Forrás: www.honvedelem.hu