A 101-es újratöltve

Publikálva: 2018. november 23.

A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozat keretében, napra pontosan száz évvel a békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred I. világháborúból történő hazatérésének napján, 2018. november 16-án, a békéscsabai Szent István téren nagyszabású ünnepség keretében 100 fő önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

A „101-es újratöltve” elnevezésű esemény a Békés Megyei Védelmi Bizottság (BMVB), a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda közös szervezésében került végrehajtásra.

Az 1883-ban alapított gyalogezred 1914. augusztus 2-án vonult el a nagy háborúba és a fegyverszünet megkötése után zárt rendben, stratégiai vereség nélkül hagyta el Isonzó völgyét.

A rendezvény a 101-esek hányatott sorsú emlékművénél folytatódott, ahol Dr. Takács Árpád kormánymegbízott, BMVB elnök mondott ünnepi beszédet. Kossuth Lajos toborzóbeszédének felidézése után a kormánymegbízott úr megköszönte az esküt tett katonáknak, hogy hosszú évek után ismét honvédek népesíthették be a megyeszékhely főterét, hogy családjuk, munkájuk, tanulmányaik mellett vállalják az embert próbáló szolgálatot, és szívükön viselik a haza védelmének ügyét.

Az ünnepség a megemlékezés virágainak elhelyezésével fejeződött be.

Menü

Főoldal

Navigáció