A 2019. október 18-án megtartott ülésen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság (MVB) március óta végrehajtott feladatairól, a 2020-as esztendőre vonatkozó pénzügyi és feladattervről, valamint az elkövetkező hónapok térségi védelmi kihívásairól is szó esett.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, az MVB elnöke megnyitójában a Bizottság előtt álló tervekről, feladatokról így fogalmazott: vezérelv, hogy, a terv legyen átfogó, áttekinthető, és feleljen meg valamennyi javaslattevő igényének.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) igazgatója arról tájékoztatott, hogy olyan mobilalkalmazást készítettek az árvízvédelmi beavatkozásban résztvevőknek, amelyben számos hasznos információ érhető el, mint például a települések védelmi tervei, csapadék-előrejelzés, időjárás-előrejelzés, polgármesterek és gátőrök elérhetőségei.

Magyarországnak fel kell készülnie, hogy támogatni tudja a nagyobb NATO katonai egységek gyors és zökkenőmentes mozgását a térségünkben – mondta a HM Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezető-helyettese, Dr. Keszely László ezredes. Katonai veszélyeztetettség szempontjából a keleti, illetve délkeleti földrajzi irányokat emelte ki, majd kifejtette: a politikai, gazdasági és kiber beavatkozások elterjedése a hibrid hadviselés előtérbe kerülését vetíti előre. Jelezte: erre hatékony válaszlépés a nemzeti ellenálló képesség fokozása, amelynek tervein már dolgoznak a szakemberek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az egyre nagyobb számban, újonnan megalakuló, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekről szólva arra figyelmeztetett, hogy azok létesítése kizárólag a katasztrófavédelem engedélyével lehetséges. Kifejtette továbbá, hogy a téli időjárási eseményekre időarányosan megfelelő a felkészültség.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője arról tájékoztatott, hogy szervezetük a negyedik önálló rendvédelmi szervezetként jött létre a közelmúltban, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal jogutódjaként, egyik kiemelt feladatuk pedig az illegális migráció elleni hatékony fellépés.